Tiedätkö, millainen laji painonnosto on? Monet saattavat ajatella painonnoston tarkoittavan mitä tahansa lisäpainoilla treenaamista, mutta painonnosto on hyvin perinteikäs olympialaji. Tässä seuramme ammattivalmentaja Kalle Koskimäki vastaa muutamaan painonnostoon liittyvään kysymykseen.
Mitä on painonnosto?
Painonnosto on olympialaji, joka muodostuu kahdesta nostomuodosta: tempauksesta ja työnnöstä. Työntö taas muodostuu kahdesta nostosta, rinnallevedosta ja ylöstyönnöstä.
Painonnosto vaatii voiman lisäksi kehonhallintaa, liikkuvuutta, nopeutta sekä mielenlujuutta. Painonnosto on yksi vanhimmista urheilumuodoista, ja se on ollut olympialajina vuodesta 1896 eli ensimmäisistä nykyaikaisista Olympialaisista lähtien.
Suomestakin löytyy painonnoston olympiamitalisteja, kuten Kaarlo Kangasniemi (kultaa 1968) sekä Pekka Niemi (pronssia 1984). Painonnostolla on hyvin vanhat perinteet, mutta se on nostanut viime aikoina selvästi suosiotaan erityisesti naisten keskuudessa pääasiassa Crossfitin myötä.
Kenelle painonnosto sopii?
Painonnosto sopii kaikille, nuoresta senioriliikkujaan, naisesta mieheen. Painonnostoa voi harjoitella niin 15-vuotias kilpaurheilija, kuin 60-vuotias senioriliikkuja, joka haluaa monipuolistaa liikuntaa. Painonnosto ei katso ikää: lajin voi aloittaa minkä ikäisenä tahansa, ja painonnoston harrastusta voi jatkaa niin pitkää, kuin haluaa. Meidänkin kilpailulavalla on nähty tilanne, jossa 12 vuotiasta nostajaa seuraa 60 vuotta häntä vanhempi nostaja.
Onko painonnosto vaarallista?
Painonnosto ei ole vaarallista. Painonnoston vamma-alttiutta on tutkittu lähinnä kilpaileville painonnostajilla. Siitä huolimatta painonnosto on muihin urheilulajeihin verrattuna hyvinkin turvallinen laji (esimerkiksi jalkapallo otteluissa loukkaantumisia sattuu 10-20 kertainen määrä kilpaileviin painonnostajiin verrattuna Calhoon 1999) . Tavallisilla harrastajilla vammat ovat vielä tätäkin huomattavasti harvinaisempia, sillä painonnoston yleisimmät vammat liittyvät ylirasitukseen ja niiden riski pienenee harjoittelu määrien pienentyessä.
Voiko painonnoston aloittaa jo ennen murrrosikää?
Painonnoston voi aloittaa heti kun pystyy noudattamaan valmentajan ohjeita. Myytti voimaharjoittelun vaikutuksesta pituus kasvuun elää edelleen vahvasti, mutta tämä on jo kymmeniä vuosia sitten todettu valheeksi. Tekniikoiden opettelu kannattaa aloittaa jo hyvin nuorena ja on jopa helpompaa ennen murrosikää.
Calhoon G, Fry AC. Injury rates and profiles of elite competitive weightlifters. Journal of Athletic Training 1999;34:232.